Nyt tillæg til bygningsreglementet er netop trådt i kraft:
Det har krævet store ændringer for landets dør- og vinduesproducenter
Produktudvikling, investeringer i digitalisering, nye arbejdsgange og en god portion forandringsparathed. Det er, hvad de seneste energistramninger i det nye tillæg til BR18, der netop er trådt i kraft, har krævet af landets dør- og vinduesproducenter. I KPK Døre og Vinduer har vi arbejdet i flere år på at forbedre energiperformance på vinduer, og vi er glade for nu at være på den anden side af de seneste ændringer.
Det nye tillæg til bygningsreglement 2018, der indebærer skærpede energikrav til døre og vinduer, er netop trådt i kraft, og selvom det for mange ikke har fyldt det store, så har det krævet større produktionsforandringer for flere af landets dør- og vinduesproducenter. Reglementet betyder nemlig, at der fra årsskiftet kun må monteres vinduer og døre i energiklasse A ved nybyg og renovering af helårshuse, og både virksomhedernes produkter og produktioner har således skullet omstille sig til, at de fleste vinduer nu skal udfærdiges med trelagsglas i stedet for tolagsglas, som tidligere levede op til de gældende krav.
Vi har forberedt os på ændringerne, siden kravene blev offentliggjort, og som produktionschef Jacob Berg Nielsen fortæller, har vi gennem årene tilpasset os stigende energikrav, men den sidste stramning har betydet større forandringer på fabrikken:
- Selvom det nok er de færreste, der har tænkt over konsekvenserne af det nye tillæg til bygningsreglementet, så har det haft en stor betydning for vores branche. Ansatte i samtlige produktioner i hele landet har skullet forholde sig til konsekvensen af de skærpede energikrav, og for klart de fleste af vores ansatte har det været blandt de største ændringer, de har været med til. Derfor er det også dejligt nu at være på den anden side af skiftet og se en produktion, der i den første måned efter tilpasningerne finder sig til rette med ændringerne i dagligdagen, forklarer Jacob Berg Nielsen.
Konkret har det for KPK Døre og Vinduer krævet omstilling af alt lige fra produktion og planlægning til logistik og salg, og de fleste medarbejdere har derfor også fra januar måned skullet gøre tingene på en ny måde, end hvad de hidtil har gjort:
- I praksis har vi ændret i dimensionerne i de trædele og aludele, vi producerer hver eneste dag. Og når man ændrer bare en millimeter ét sted, så er det rigtig mange dele, der skal tilpasses. Det har krævet meget både i forhold til planlægning, produktudvikling, tilpasninger i produktion og data, ombygning af maskiner, indkøring af nye værktøjer samt al salgsmateriale, der også skal tilpasses. Det svarer faktisk til, at vi har fået et helt nyt styresystem, som alle nu har skullet lære at arbejde i, forklarer Jacob Berg Nielsen og fortsætter:
- Men heldigvis har vi haft nogle utrolig dygtige medarbejdere hele vejen rundt i virksomheden, som i fællesskab har fået tingene til at lykkes. Derfor var vi også som planlagt klar de sidste uger op til jul, hvor hele setuppet skulle omstilles fra ende til anden, hvilket havde betydning for alle vores 250 medarbejdere.
Vi omstillede således hele produktionen i december måned, og vores medarbejdere arbejder nu for alvor med de nye løsninger, som matcher de skærpede krav:
- Formentlig går der en del år, inden vi skal igennem en lige så gennemgribende proces igen. Men heldigvis kan vi nu glæde os over at have en virksomhed, der er klar til de næste år. Det er generelt et stort fokusområde, vi har, og vi arbejder hele tiden for, at vores udstyr og processer i produktionen er blandt det mest effektive. På den måde er vi sikre på også de næste mange år at kunne tilbyde dansk produktion og arbejdspladser på Mors, som er med til at beskæftige flere hundrede personer i lokalområdet, slutter Jacob Berg Nielsen.