< Tilbage til Forside
ikon vedligeholdelse.jpg

Vedligeholdelse

Selv om vores elementer er lavet i godt slidstærkt materiale, skal de til en vis grad vedligeholdes, så de ikke forgår. Vejrliget og ikke mindst solens UV-stråler påvirker og nedslider langsomt materialerne.

Her på siden har vi samlet råd og gode tips til den løbende vedligeholdelse af dine nye vinduer og døre.

Maling og overfladebehandling – fyrretræ

Alle elementer leveres med en miljøvenlig 2-ØKO overfladebehandling, der beskytter mod råd og svamp. Genbehandling kan ske med egnet træbeskyttelse eller maling.

Inden overfladebehandlingen skal elementerne grundigt afvaskes med et grundrengøringsmiddel (ikke opvaskemiddel), hvorefter løs maling skrabes af, og elementerne slibes med sandpapir. Fjern slibestøv og påfør evt. grundolie/-maling. Grundolien/-malingen slibes let, når den er tør, hvorefter slibestøv fjernes og første lag påføres.

Greb, lukkemekanismer, bevægelige dele, glasisætningsbånd, tætningslister samt DVV-mærker må ikke overmales.

Oplukkelige rammer må ikke lukkes, før elementet er helt tørt. Overfladebehandlingen gentages, når de mest udsatte steder viser tegn på nedbrydning.

Overfladebehandling – aluminium

Meget er nået med almindelig afvaskning, gerne samtidig med, at ruderne vaskes. Rengøringsmidler skal have en neutral ph-værdi (5-8).

Eventuelle skader på aluminiumoverfladen udbedres ved at slibe det skadede område glat, fjerne slibestøv og behandle med metallak/maling efter fabrikatets forskrifter. En sådan behandling vil dog altid være synlig.

For opfriskning af farven kan med fordel anvendes autovoks uden slibemiddel.

hårdtræsbundtrin.jpg

Overfladebehandling – hårdttræsbundtrin

Hårdttræsbundtrin leveres grundbehandlet og bør i forbindelse med afslutning af montagen behandles med en egnet topbehandling.

Det første år bør hårdttræsbundtrin genbehandles 2 gange. Med jævne mellemrum og minimum én gang årligt bør det kontrolleres, om overfladen fortsat er beskyttet og vandafvisende. Træet skal genbehandles efter behov.

Vedligeholdelsesintervallerne er vejledende, da behandlingens holdbarhed er afhængig af, hvor udsat elementerne er for sol og vind. Specielt syd- og vestvendte sider er udsatte. En god huskeregel er, at træet først er mættet, når vand danner ’’perler’’ på overfladen.

Harpiksudtræk

Træ er et levende materiale. Det kan derfor ske, at der dannes harpiksudtræk på malingen. Misfarvning (specielt ved lyse farver) eller gennemtrængt harpiks kan i et vist omfang fjernes forsigtigt med sprit.

 

Glasbånd og glaslister

Glasbånd kræver ingen vedligeholdelse, men det anbefales, at de efterses årligt, specielt i bunden. Hvis der er utætheder, bør glasbåndene udskiftes. Det anbefales at skifte glaslisterne samtidig. Det er vigtigt, at glaslisternes overfladebehandling jævnligt vedligeholdes.

Smøring og vedligeholdelse

Smøring af HÆVESKYDEDØRE

For at få døren til at gå lettere kan styreskinne foroven gnides med syrefri vaseline.

Lukkebeslaget og ruller smøres mindst en gang om året, eller efter behov.

Det er desuden vigtigt, at køreskinnen i bunden holdes fri for blade og snavs.

Smøring af HÆNGSLER, BESLAG OG LÅSE

Hængsler, håndtag og nitteforbindelser samt evt. paskviler, led, låseruller, slidser, lås eller stanglås smøres mindst én gang om året, eller efter behov, med almindelig olie til husholdningsbrug.

For rammer med friktionsbremse og/eller skjult sidevendebeslag er det vigtigt at holde glideskinnen fri for olie og snavs, ligesom overmaling ikke må finde sted.

Cylindre smøres minimum én gang årligt med låseolie.

Fleksibel smørekande

En injektionssprøjte uden spids på kanylen er en fremragende smørekande til både hus og bil.

Den bøjelige kanyle kan komme ind og sprøjte olien ud, hvor der er brug for den.

Den kan også anvendes som fedtsprøjte.

Rengøring af vinduer og døre

Den første rengøring efter afslutning af et byggeri skal altid udføres med rigelige mængder vand. Den normale vinduespudsning udføres nemmest med klud eller børste og gummiskraber. Vask af med lunkent vand tilsat et mildt rengøringsmiddel, f.eks. en teskefuld Ajax pr. liter vand, og træk af med gummiskraber. Kanter og de nederste flader tørres af med vaskeskind eller en tør klud.

Med vores pudsebeslag til sidehængte vinduer bliver rengøringen nem og enkel.

Den udvendige afvaskning bør omfatte karm og ramme.

Hvis forholdene under den normale vinduespudsning ikke tillader, at der spildes vand, eller hvis glasfladerne er meget små, kan glasset rengøres med et almindeligt vinduespolerermiddel, mens karm og ramme aftørres med en klud opvredet i vand tilsat rengøringsmiddel.

Tætningslister

Elementerne er forsynet med vejrbestandige tætningslister, der fastholdes i en not i rammen. Disse rengøres med almindelige rengøringsmidler. VIGTIGT: Tætningslister må ikke afmonteres.

Rudemærkater

Rudemærkater på nye ruder fjernes ved at opbløde dem i vand. Evt. limrester opløses med rensebenzin eller keramikrens. Keramikrens skal være uden silicone.

Forside KPK Brugervejledning Marts23 930X930

KPK Brugervejledning

I vores brugervejledning, som udleveres sammen med alle nye vinduer og døre, kan du finde information om de ting, du bør være opmærksom på for at få det optimale ud af dine nye døre og vinduer.

Download brugervejledning her

Loading...