Stor interesse for energioptimering:
Sådan rådgiver du bedst dine kunder i forbindelse med energirigtigt vinduesskift
En ny undersøgelse fra Energistyrelsen viser, at mere end en tredjedel af danske husejere i øjeblikket overvejer at energiforbedre deres hus. Men hvordan rådgiver du bedst dine kunder, når de vil udskifte deres vinduer? KPK Døre og Vinduer giver her tre gode råd.
Priserne på fjernvarme, gas og olie er mange steder steget voldsomt, og det har derfor aldrig givet mere mening at forsøge at holde på varmen end nu. Ifølge tal fra Energistyrelsens nye undersøgelse viser husejerne da også stor interesse for energioptimering, og særligt udskiftning af vinduer har været en populær måde at spare kilowatt-timer på varmeforbruget. Lige knap halvdelen af alle husejere, der har energirenoveret boligen, svarer nemlig, at de har skiftet vinduerne i deres bolig.
Interessen for energioptimering og vinduesudskiftning er da også noget, man i høj grad mærker hos tømrermester Rasmus Scherfig i Grindsted:
- Energioptimering fylder rigtig meget hos vores kunder lige nu, og vi kan mærke, at der her i efteråret er mange flere end normalt, der er interesserede i energirenovering og kommer og fortæller, at de har svært ved at holde på varmen og kan mærke, at det trækker ind med kulde. Taget og vinduerne er ofte det største problem, og i et ældre hus med originale vinduer anbefaler vi stort set altid at udskifte dem, fordi det giver den største effekt, fortæller Rasmus Scherfig.
Men hvordan rådgiver man bedst kunderne, når de skal have skiftet vinduer? Her får du tre gode råd fra KPK Døre og Vinduers salgschef, Peter Bechmann.
1. Gør kilowatt-besparelsen konkret
For mange kunder kan det være meget diffust at tale om energioptimering og -besparelser, så for at gøre det mere konkret er det ifølge Peter Bechmann en god idé at henvise til Energiberegneren på energivinduer.dk. Her kan man få at vide, hvor meget energi, man kan spare om året ved at udskifte vinduerne. Det eneste, man skal gøre, er at indtaste kundens eget boligareal, opvarmningskilde samt de eksisterende og nye vinduers alder og energimærke.
- Energiberegneren er et godt værktøj, fordi den med et helt konkret tal kan fortælle, hvad et vinduesskift kommer til at betyde for den pågældende kunde målt i antallet af kilowatt-timer. På den måde bliver det helt tydeligt, hvor meget energi han eller hun kommer til at spare om året. Her er det kundens eget hus og vinduer, der er i fokus, siger Peter Bechmann.
Hvis kunden eksempelvis bor i et el-opvarmet 130 kvadratmeter stort parcelhus, er det årlige varmeforbrug ifølge Bolius 18.100 kilowatt-timer. Skifter man så de oprindelige vinduer fra 60’erne til nye med Energimærke A, giver det ifølge Energiberegneren en samlet energibesparelse på hele 5.027 kilowatt-timer om året. Det svarer til en reduktion i det årlige varmeforbrug på knap 28 procent.
2. Hold det simpelt
De fleste vinduesproducenter oplyser om komplicerede eref- og u-værdier, heriblandt også KPK, men når man skal rådgive kunden i forbindelse med vinduesudskiftning og energioptimering, er det ifølge Peter Bechmann bedst at holde det så enkelt som muligt:
- Det kan i særlige tilfælde være nødvendigt at kigge på eref- og u-værdi, men ved en helt almindelig vinduesudskiftning, forvirrer det mere, end det gavner, hvis man begynder at snakke om tekniske detaljer. Alle vinduer skal i dag leve op til strenge energikrav, og det har vi som vinduesproducent helt styr på, siger han og fortsætter:
- Så det eneste, kunden egentlig behøver at vide, er, at de får et moderne energivindue med trelagsglas, som lever op til bygningsreglementets krav og altid er bedre til at isolere og holde på varmen end traditionelle termoruder med tolagsglas. Samtidig kan man understrege, at det virkelig aldrig har givet bedre mening at udskifte de gamle et- og tolagsvinduer med trelagsvinduer end nu.
3. Gør det overskueligt
Mange kunder tænker umiddelbart, at det er alt eller intet, når det handler om energirenovering, og at man skal udskifte alle vinduer i hele huset for at opnå en effekt. Men det er ikke tilfældet, og her er det som håndværker en god idé at gøre opmærksom på de forskellige muligheder:
- Det kan for nogle virke som en stor mundfuld, næsten uoverskueligt, at skulle renovere hele huset på én gang, og her kan man som den gode rådgiver hjælpe med at gøre det mere overskueligt ved at stille flere forskellige løsninger op og dele projektet op i mindre etaper. For eksempel ved at tage en facade ad gangen, der hvor det trænger mest, forklarer Peter Bechmann og tilføjer:
- En gennemsnitskunde udskifter faktisk typisk kun tre til fire elementer ad gangen. Gør man det sådan, vil huset således ofte – alt afhængig af størrelse og antal vinduer, selvfølgelig – være færdigrenoveret i løbet af tre-fire år.