< Tilbage til Glas og ruder

Lydisolerende vinduer

Luk larmen ude og få ro i stuen

Vidste du, at næsten trekvart million boliger i Danmark er udsat for mere støj end godt er fra trafikken? Og at 141.000 af dem er stærkt belastet af støj? Det kan man læse på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Støj er generende. Støj kommer i mange former. Og støj kan faktisk påvirke dit helbred, hvis du er udsat for den over længere tid. 

Lydglas

Lydisolerende vinduer holder støjen ude

Den gode nyhed er, at du ret let kan reducere eventuel støj i dit hjem. Så skal du alligevel skifte vinduer, bør du overveje lydruder.

Ideen er lige så enkel, som den er effektiv. Lyd rejser i bølger. Så vil man bremse lyden, må man bryde bølgerne.

På en normal termorude er hvert glas typisk 4 mm tykt – uanset om der er tale om to eller tre lag glas. På en lydisolerende rude er det ene lag glas en anelse tykkere. Bare 2-4 mm ekstra – mere skal der ikke til for at bryde lydbølgernes bane og reducere støjen indenfor mærkbart.

 

Så effektivt er det

Lyd måles i decibel (dB). Støj fra trafikken skal holde sig under 58 dB udenfor dit hjem for ikke at overskride Miljøstyrelsens vejledende grænseværdi. Kommer den over 68 anses boligen for at være stærkt støjbelastet. Det svarer til at bo lige ud til en travl ringvej.

Et vindue med almindelig termorude og gode tætningslister og fuger dæmper lyden med omkring 30 dB indenfor. Et vindue med lydrude dæmper lyden med omkring 34-37 dB.

Det ser måske ikke ud af alverden, men det kan høres. Et fald på 3 dB vil du opleve tydeligt. Et fald på 10 dB vil du opleve som en halvering af støjen.

Lydglas 2

Laminerede ruder slår to fluer med et smæk

Med en lamineret rude gør du det både bøvlet for tyveknægte at bryde ind gennem ruden. Og du minimerer risikoen for, at nogen kommer til skade, hvis ruden går i stykker ved et uheld. Altså to fluer med et smæk. En lamineret rude splintrer nemlig ikke i tusind løse stykker, hvis den bliver smadret. Den vil i stedet bare krakelere og blive siddende i sin ramme.

Og så har den endda lyddæmpende effekt og beskytter mod UW-stråler. Du kan sagtens kombinere en lamineret rude med solafskærmning, ornamenteret glas eller lyddæmpende glas, hvis du ønsker det.

Fordele ved lydglas


-    Du dæmper støjen udefra i dit hjem
-    Du får mere komfort og mere ro i dit hjem
-    Du øger boligens værdi
-    Det koster kun få hundrede kroner ekstra at få lydisolerende glas
-    Det kan ikke ses, kun høres 

Lydglas

Derfor er det vigtigt at begrænse støjen

Støj udefra er ikke kun irriterende. Det kan også gå ud over din nattesøvn, dit velvære, dit overskud og dit helbred. Ikke fordi støjen i sig selv er sundhedsskadelig. Den har bare en række følgevirkninger, der kan resultere i sygdom, hvis den står på over længere tid.

Ifølge EU’s miljøagentur kan længerevarende støj fra omgivelserne medføre hjertekarsygdomme, nedsat indlæring hos børn, alvorlige søvnforstyrrelser og metaboliske effekter. Og ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO er støj det andet største miljøproblem i EU – kun overgået af luftforurening.

 

Erhvervsbygninger bruger det også

Tandlæger, psykologer, fysioterapeuter og andre klinikker ligger ofte midt i byen, ofte med en del støj lige uden for døren. Her kan det være en fordel både for patient og behandler at skabe ro indenfor ved hjælp af lydisolerende vinduer.

Det samme gælder byens kontorer. Også her beskytter man ofte de ansatte, deres kunder, klienter og samarbejdspartnere mod støj fra trafikerede veje, beværtninger, jernbaner og andet ved hjælp af lydisolerende vinduer.

Lydglas kan sagtens kombineres med både solafskærmende glas, ornamenteret glas og glas med indbygget sikkerhed, hvis du ønsker det.

Loading...